Scroll to top

Revitalizacija šibenske stare gradske jezgre

category: Mješovita namjena

Revitalizacija šibenske stare gradske jezgre

Prostorni položaj lokacije Starog pazara u pogledu iz ptičje perspektive, nalazi se u
središtu grada. Karakterističan je po tome što se nalazi na prostoru srednjevjekovnog srušenog gradskog bedema (granice završetka grada), koji se tu nekada nalazio i predstavlja granicu između dvije gradnje:

-stare jezgre (najvećim dijelom izgrađene u doba venecijanske vladavine)

-novijeg istočnog dijela - gradske četvrti Varoš (početak širenja na tom prostoru zabilježen je za vrijeme industrijalizacije u 19. stoljeću)

U postojećem kompleksu pekare zadržava se u prostoru volumen najveće zgrade položen u smjeru sjevero-istok, jugozapad.

Javne sadržaje koje je Šibenik imao kroz povijest trebalo bi ponovo smjestiti na i u prostore stare jezgre. Revitalizacija je proces kojim se moraju utvrditi strateški ciljevi i mjere i postupno, korak po korak, pristupiti povratku javnih funkcija.

U prvoj fazi oporavka, sadržaj tržnice na malo, na mjestu Starog pazara, mogao bi započeti oporavak starog dijela grada i njegovih opustošenih ulica.

Što je kultura življenja u povijesnoj urbanoj kulturnoj baštini? Zašto ignoriramo kulturnu baštinu? Kakve su mogućnosti njenog suživota sa suvremenim ljudskim potrebama? Zašto težimo samo megalomanskim urbanim projektima ne uvažavajući postojeće dostupne resurse? Je li moguće afirmirati postojeće zapuštene urbane cjeline? Propast nekretnina je oduzimanje i preseljenje funkcija. Sve je samo "gomila kamenja"? Odmak od povijesti jest i gubitak identiteta! Zar ne?

  • Autor:

    Luka Zaninović, mag.inž.arh

  • Mjesto:

    Šibenik

  • Godina:

    2011.