Scroll to top

Muzej hrane

category: Izdvojeno, Muzeji

Muzej hrane

“Muzej hrane_Kuća Mediterana” biti će smještena u samom središtu šibenske povijesne gradske jezgre između ulica Andrije Kačića Miošića i Stuba Dragojevića, nekoliko desetaka metara zračne udaljenosti od urbanistiško-arhitektonskog sklopa katedrale Sv. Jakova, Kneževe palače i Gradske Vijećnice. Nalazi se u suterenu postojećeg sklopa stambenih zgrada(bivše spremište za drva) i prizemlju prostora vrta koji se nalazi u nastavku postojeće građevine.

Realizacijom projekta ova bi lokacija postala “obvezna” postaja na pješačkoj vezi koja počinje kod katedrale i nastavlja se kroz ulice starog grada do tvrđave Sv. Mihovila i dalje. Svojim sadržajem postaje tzv. “checkpoint”(dodatna turistička ponuda) posjetiteljima gdje mogu učiti o dalmatinskoj tradiciji i životu na Mediteranu.

“Muzej hrane_kuća Mediterana” je prezentacijsko ugostiteljski centar kroz koji se prolazi hodajući, te razgledavaju i degustiraju dalmatinska jela uz popratne sadržaje(edukacija, kupovina suvenira...) koji upotpunjuju šibenski doživljaj.

Ovaj projekt predstavlja primjer dodatnih sadržaja turističke ponude Šibenika. Priča ove gurmanske atrakcije temelji se na doživljaju tradicionalnog dalmatinskog ručka. Koncepcija se prilagodila organizaciji zatečenih prostorija suterena postojeće stambene zgrade koje su položene u smjeru sjeverozapad-jugoistok i to ovim redoslijedom kako bi se nesmetano moglo hodati kroz građevinu.

Prolazeći kroz prostor i degustirajući posjetitelji se informiraju o običajima, okrepljuju i odmore za nastavak obilaska ostalih turističkih atrakcija i povijesnih znamenitosti. Ideja ovog projekta je da revitalizira srednjovjekovni Šibenik koji je za vrijeme tadašnjeg ratovanja morao imati sve sadržaje unutar zidina, a koji su zaboravljeni u vremenu.

  • Autor:

    Luka Zaninović, mag.ing.arh.

  • Mjesto:

    Šibenik

  • Godina:

    2016.