Scroll to top

SRCE ŠIBENIKA Raspisan natječaj za revitalizaciju; Evo što predlažu arhitekti: zelena tržnica vratit će život Starom pazaru


No comments

Stari pazar, sve do prije petnaestak godina bio je zapuštena i devastirana šibenska javna površina koja je služila jedino kao parkiralište. Obnovljena i komunalno opremljena prije deset godina, ta nesuđena gradska šetnica ljeti je pusta i prazna zbog sunca koje nemilosrdno upeče u njegove kamene ploče, stupove i klupe, a zimi s nje svi bježe zbog silovitih udara bure, pa nije, primjerice, zaživjela ni kao najkraći put od Poljane do Tvrđave sv. Mihovila. Ta bi kleta sudba Starog pazara, nadaju se u gradskoj upravi, uskoro, možda već od ove jeseni, mogla biti promijenjena te bi u suradnji s Društvom arhitekata Šibenik ovoga utorka trebao biti raspisan javni natječaj za idejno rješenje oživljavanja tog dijela stare gradske jezgre.

S poprilično optimizma na taj potez gleda mladi šibenski arhitekt Luka Zaninović koji je diplomirao prije sedam godina upravo na temu Starog pazara i obližnjeg kompleksa nekadašnje Šarine pekare. Kao i tada, Zaninović i danas ističe kako je riječ o vrlo vrijednom gradskom prostoru koji će s obzirom na svoju lokaciju, tvrdi, prije ili kasnije oživjeti.

– To će se sigurno dogoditi, stihijski ili planski. Super je da se sada tu događa jedna nova energija i da se to planira napraviti. Gradu se posljednjih godina događa turizam, premda, moje je mišljenje, više slučajno, negoli planirano. No, grad je živnuo. Mi još uvijek imamo dva režima življenja. Jedan ljeti kada dođu turisti, drugi zimi, ali razvojem turizma stvari se mijenjaju – objašnjava Zaninović, koji smatra kako bi povratak zelene tržnice bio ključan sadržaj za vraćanje života na Stari pazar.

– O tomu sam govorio u svom diplomskom radu, a isto mislim i danas. Grad je kao jedan organizam, a da bi funkcionirao treba mu srce. Zelena tržnica koja je tu nekada postojala vitalan je sadržaj. Svi trebaju jesti. Siguran sam da bi turisti rado dolazili na tu tržnicu, a tržnica u centru grada donosi kvalitetu življenja.

– Važno je istaknuti polivalentnost tog prostora. Tržnica bi tu bila kroz jutro, a kada završi s radom sve se miče i uklanja. Danas je to lako izvedivo zahvaljujući modernom mobilnom namještaju – zaključuje Zaninović i dodaje kako će se najvjerojatnije javiti na natječaj.

Više o tome na sljedećem linku:

https://sibenski.slobodnadalmacija.hr/vijesti/sibenik/clanak/id/538181/raspisan-natjecaj-za-revitalizaciju-evo-sto-predlazu-arhitekti-zelena-trznica-vratit-ce-zivot-starom-pazaru-foto